fredag 16 november 2012

En bra början – fortsätt så!


Situation Kiruna kommenterar LKAB:s beslut att bygga nya bostäder


Vi välkomnar LKAB:s beslut att köpa marken på områdena Terrassen och Glaciären. Det är resultatet av gemensamt engagemang från kirunaborna som ger nyrenoverade och nybyggda lägenheter.

Det kommer att lindra bostadsbristen. Men det räcker inte. Kiruna behöver en offensiv satsning för framtiden – inte bara krishantering.

- Folkrörelsernas samarbete i Situation Kiruna har målet att befolkningen ökar till 30 000 invånare under kommande 16 år. Det skulle kräva 3770 lägenheter, eller 236 per år. Så det här räcker inte, säger Dan Lundström, ordförande Hyresgästföreningen.

LKAB tar ett steg i rätt riktning men måste göra större åtaganden. Staten måste ta sitt ägaransvar och omedelbart överlåta marken runt Kiruna stad till kommunen och skjuta till resurser.

- Kommunledningen måste våga ställa krav och höja blicken. Det är skandal att fullmäktige antagit en bostadsförsörjningsplan för kommande sex år utan en enda nybyggnation, säger Cristin Ranestål från Gruvtolvan.

För medlemmarna i stadens folkrörelser och föreningar är bostadskrisen påträngande. Det är inte siffror på papper. Människor tvingas leva i situationer som är ovärdiga ett samhälle på 2000-talet.

- Vänner, arbetskamrater och familjemedlemmar stängs in i olidliga förhållanden på grund av bostadsbristen. Kvinnor kan inte flytta från våldsamma män, gravida kan inte flytta hemifrån, unga par trängs i små ettor och tär på varandra, säger Ann-Sofie Granbäck från gruppen Tjejer för Nya Kiruna.

Vi är glada över att ett steg tagits. Men det löser inte utmaningarna som Kiruna står inför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar